וירוס הגמלים, המכונה גם "וירוס מרס (Mers)" הוא וירוס קטלני מאד, שעבר מוטציה מנגיף הצטננות קל לכזה הנחשב למסוכן במיוחד. הווירוס שהתפרץ לראשונה בדרום קוריאה, ובהמשך הגיע למקומות נוספים בעולם, מופץ על ידי גמלים ומכאן גם שמו.
רקע ותסמינים
תסמיני ההדבקות בווירוס הגמלים דומים מאד לתסמיני השפעת, מה שהופך את האבחון כמו גם את הטיפול עצמו למאתגרים מאד. התסמינים הבולטים הם תסמיני שפעת רגילים, כמו חום, עייפות, קוצר נשימה, שיעול, חולשה של הגוף, אך אלה עשויים להסתבך עד לכדי אי ספיקה נשימתית קשה מאד ואחר כך גם מוות.
את הווירוס עצמו גילו לראשונה בשנת 2012. עד היום נדבקו בו יותר מ – 1,200 אנשים מכל העולם כשמחצית מהם מתו לאור הסיבוכים הנלווים לו. מדובר בשיעור תמותה גבוה מאד, הגורם לחרדה של ממש וזאת גם בשל התפרצותו המחודשת של הווירוס והמחלה שהוא גורם לה.
משערים כיום כי מקורו של הווירוס הגמלים. הגמלים אינם חולים במחלה אך אחראיים על הפצתו של הווירוס. התפרצותה המחודשת של המחלה ארעה בדרום קוריאה ביוני 2015. את הווירוס הביא אתו דרום קוריאני, ששהה קודם לכן בחצי האי ערב ששם נדבק. מכיוון שלאחר שובו הוא בא במגע עם רבים, נדבקו ממנו 23 אנשים, מה שהוביל לבהלה רבה במדינה כולה ובעולם בכלל. בעקבות ההדבקה החלו מקומיים להסתובב עם מסכות מגן וגם אירועים שונים בדרום קוריאה בוטלו.
חשוב לזכור – ישנם מספר סימני אזהרה המחייבים פנייה מהירה לרופא המטפל. למי שחזר ממדינות חצי האי ערב, משכנותיהן או מדרום קוריאה והופיעו אצלו סימני שפעת מחשידים, כמו שיעול, חום וגם קוצר נשימה, מומלץ לפנות באופן מידי לגורם רפואי לקבלת טיפול.
הדבקות בווירוס הגמלים
אופי ההדבקות בווירוס שנוי במחלקות כיום ומשערים שאותו נגיף, האחראי על המחלה, איננו עובר מאדם לאדם. זו גם הסיבה מדוע לאחר מקרי המחלה לא הוכרז על מצב חירום עולמי ולא דובר היה במקרה המצריך היערכות מיוחדת. אולם, המרכז לבקרת המחלות של הממשל בארצות הברית, ה – CDC, מתייחס אל המחלה ככזו העוברת, ככל הנראה, מאדם אחד לשני אולם רק כשינו מגע ממושך ביניהם (כמו למשל במקרים של מטופל עם צוות רפואי).
דרכי הטיפול והמניעה בוירוס הגמלים
הטיפול הניתן לנדבקים בווירוס הוא טיפול תומך. אין כיום תרופה העוזרת בהשמדתו ולכן הטיפול התומך הוא האפשרות היחידה הרלוונטית, לסובלים מהמחלה. במקביל, מנסים גם אפשרות של טיפול בעזרת נוגדנים, אותם הפיקו מדמם של החולים, שנדבקו בווירוס והחלימו מהמחלה.
באשר למניעה, מכיוון שאין חיסון, מומלץ לכל מי שמתכנן לבקר במדינות חצי האי ערב ובדרום קוריאה לחבוש מסיכת הגנה, להימנע מקשר עם מקומיים הסובלים ממחלות נשימה חריפות, להקפיד על היגיינה ראויה הכוללת רחיצת ידיים בסבון ובמים במידה ונוצר מגע עם אדם חולה וגם להימנע עם הפרשותיהם של בעלי חיים ובמיוחד עם הפרשות גמלים.