מטרתה העיקרית של מדיניות החיסונים לפגים בישראל למנוע את חשיפתם של הפגים למחלות קשות ולזיהומים העשויים לגרום, בהמשך, לסיבוכים רבים.
כל זאת, לצד מניעת הדבקתם והעברת המחלות לאחרים עד לכדי מגיפה של ממש (בדומה לחיסונם של תינוקות וילדים). הפגים מוגדרים כתינוקות שנולדו לפני שחלפו 37 שבועות להיריון. נכון להיום, כמעט 8 אחוזים מכלל התינוקות הנולדים בארץ הם פגים.
חשיבותם של החיסונים לפגים
שלא כמו תינוקות, הנולדים לאחר שהושלם היריון מלא, הפגים מקבלים כמות קטנה יותר של נוגדנים מאמם וגם לאחר שכבר קיבלו אותם, הם מתפוגגים מהר. הדבר מאלץ אותם להסתמך אך ורק על מערכת החיסון שלהם וכבר בשלבים מוקדמים מאד של החיים, מה שהופך את החיסונים עצמם לבעלי חשיבות רבה ולכאלה שיוכלו לסייע להם להתמודד עם המחלות השונות.
פגים במשקל שמתחת לשני קילוגרם לאימהות הנושאות את הנגיף יקבלו חיסון סביל, המתבסס על נוגדנים של הנגיף יחד עם חיסון פעיל. פגים שנולדו לאם שאיננה נושאת את הנגיף,, המאפשרים להם לייצר נוגדנים מפני המחלות הקיימות. ההמלצה הגורפת בארץ היא לחסנם בכל אותם חיסוני השגרה, המוצעים לכלל התינוקות, כשבעיקר מומלצים החיסונים נגד דלקת כבד מסוג B וחיסון נגד נגיף RSV.
סוגים שונים של חיסונים
החיסון נגד דלקת כבד נגיפית מסוג B ניתן לפגים בסמוך למועד לידתם. במידה והפג שוקל פחות משני קילוגרם מידת יעילותו של החיסון פחותה יחסית. במקרים כאלה מומלץ לדחות את החיסון עד שיגיע למשקל זה או עד שיגיע לגיל חודש ימים. במידה והפג נולד לאם, הנושאת את הנגיף, ההמלצה היא לחסנו בסמוך ללידה כדי למנוע את הדבקתו במחלה.
פגים במשקל שמתחת לשני קילוגרם לאימהות הנושאות את הנגיף יקבלו חיסון סביל, המתבסס על נוגדנים של הנגיף יחד עם חיסון פעיל. פגים שנולדו לאם שאיננה נושאת את הנגיף, יקבלו כמנה ראשונה את החיסון בסמוך למועד שחרורם מבית החולים או כשיגיעו לגיל חודש ימים או למשקל של שני קילוגרם.
החיסון נגד נגיף RSV הוא חיסון חשוב מאד. הוא ניתן נגד הנגיף, האחראי על מחלות דרכי נשימה הידועות כשכיחות מאד בקרב תינוקות. עד לגיל שנתיים, כמעט 100 אחוז מכלל התינוקות נדבקים בנגיף, וכשמדובר בפגים ובתינוקות צעירים הדבר עשוי להוביל למחלות ריאה ולב קשות ולסיבוכים משמעותיים. החיסון הוא חיסון סביל, הניתן לפגים הידועים במידת פגיעותם הרבה בתקופה זו. הוא ניתן במשך תקופה של שנתיים במנות חוזרות בכל עונה שבה הנגיף מסתובב, בין החודשים נובמבר עד מרץ. הוא מעורר את מערכת החיסון של הפג ועוזר לה להילחם מפניו במקרה של הדבקה.
חיסוני שגרה לפגים
חיסוני השגרה הניתנים לתינוקות פגים זהים לאלה, הניתנים לתינוקות שהשלימו היריון מלא, כל זאת, למעט החיסון נגד דלקת כבד נגיפית B. את התינוקות הפגים, שהגיעו לגיל חודשיים מחסנים כנגד קרמת (דיפתריה), נגד טטנוס (צפדת), נגד שעלת, פוליו, המופילוס אינפלואנזה ופנאומוקוק. גם אם הם מאושפזים בבית החולים לאחר גיל חודשיים, עליהם לקבל חיסונים אלה. במקביל, ובהתאם לעונה ולאחר שהגיעו לגיל 6 חודשים, מומלץ גם לחסן את הפגים בחיסון נגד שפעת.