סלמונלוזיס הוא הגורם המוביל לזיהומים ממזון בארה"ב ואחראי על יותר ממיליון זיהומים בשנה. רוב מקרי הסלמונלוזיס נגרמים ממזונות מזוהמים כמו ביצים, מוצרי חלב, ובשר. עם זאת, כמעט כל סוג מזון עלול להיות מזוהם, כולל חמאת בוטנים.
גורמים לסלמונלוזיס ואטיולוגיה
סלמונלה הוא חיידק מסוג החיידקים האנאירוביים השליליים. ישנם שני מינים עיקריים של סלמונלה: S. enterica ו S. bongori. כל אחד מזנים אלו מתחלק לעוד תתי זנים, אולם הזנים הפתוגנים לאדם בעיקרם הם מהסוג הראשון. יש מגוון רחב של מחלות גסטרואינטסטינליות אשר עלולות להיגרם מזיהומים אלה. הנזק אשר עלול להיגרם הוא לתאי רירית דרכי העיכול, בדרך כלל המעי הגס, אשר יתבטאו בסימפטומים כמו שלשול או צואה מימית ועוויתות בטן.
בדרך כלל, שיאי הזיהומים יתרחשו בחודשי הקיץ, כאשר המזון חשוף לאקלים חם ויבש. למרות ששיעור זיהומי הסלמונלה בארה"ב עלה במהלך שני העשורים האחרונים, באופן כללי, מדובר על ירידה מאז סוף שנות ה-90. למרות, שסלמונלוזיס אחראית על כ 30% מכלל מקרי המוות הקשורים למחלות מזיהומי מזון בארה"ב, מרבית הזיהומים, בעיקר בקרב האוכלוסיה הבריאה הכללית, יחלפו מעצמם מספר שעות לאחר ההדבקה.
רוב האנשים יחלו לאחר אכילת מזון מזוהם כמו בשר גולמי, עופות ופירות ים; ביצים לא מבושלות ופירות וירקות (המזוהמים בעת גידולם בשדה או בעת הפצתם). בנוסף, מזונות רבים עלולים להיות מזוהמים כאשר הם מוכנים או נעשים בתנאי היגיינה ירודה (חוסר שטיפת ידיים, קירבה לבעלי חיים ועוד).
סימפטומים וגורמי סיכון
ישנם אנשים אשר לא יפתחו סימפטומים לאחר הדבקה בסלמונלוזיס, אך אחרים יסבלו משלשולים, והתכווצויות בטן במהלך 8 עד 72 שעות. במקרים מסוימים, השלשולים הקשורים בזיהום הסלמונלה עלולים לגרום להתיבשות ולכן יידרשו טיפול רפואי מיידי. מעבר לכך, עלול החולה לסבול גם מכאבי ראש, דם בצואה וחום. התסמינים יימשכו, לרוב יומיים עד שבעה ימים. השלשול עלול להימשך עד 10 ימים, למרות שהמעיים יחזרו למצבם הנורמלי אף לאחר מספר חודשים. סיבוכים מסכני חיים עלולים להתפתח אם המחלה מתפשטת מעבר למעיים.
גורמים שעלולים להגביר את החשיפה והסיכון לחלות בסלמונלוזיס כוללים בעיות בריאות שונות אשר מחלישות את מערכת החיסון (איידס, מלריה, אנשים הנוטלים קורטיקוסטרואידים או תרופות הנלקחות נגד דחיית שתלים).
כמו כן, חשיפה מוגברת עלולה להיות בטיולים למקומות ומדינות מתפתחות בהן רמת ההיגיינה נמוכה. אנשים אשר נוטלים תרופות מסוימות או סובלים מהפרעות בקיבה עלולים גם הם להיות בקבוצת סיכון להתפתחות המחלה (למשל נטילת סותרי חומצה).
סיכונים ומניעה
התפתחות מסכנת חיים, כמעט ולא תתרחש בקרב האוכלוסיה הכללית. אולם בקרב תינוקות וילדים צעירים, אנשים הנמצאים לאחר השתלה, נשים בהריון או אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, יש להקפיד ביתר שאת מפני התפתחות סיבוכים.
סיבוך שכיח יותר הוא התייבשות, אשר נגרמת משילשולים ממושכים. סימני האזהרה יכללו ירידה בתפוקת השתן, יובש בפה, עיניים שקועות והפחתת ייצור הדמעות. סיבוך מאיים חיים הוא זיהום ואלח דם, אשר עלול לערב רקמות ואיברים רחוקים כמו מוח (דלקת קרום המוח), לב (endocarditis), ועצמות (osteomyelitis). בנוסף, עלולה להתפתח דלקת מפרקים (תסמונת רייטר) אשר תתבטא בגירוי בעיניים, כאבים בעת מתן שתן וכאבים במפרקים.
מניעה מערכתית של סלמונלוזיס נעשית על פי רוב על ידי משרד הבריאות אשר אחראי על ניקיון ותקינות מוצרי המזון. עם זאת, על כל אחד בביתו להקפיד על היגיינה, בישול מזון ביסודיות, קירור והקפאת מזון, שטיפת ידיים לאחר ביקור בשירותים, הימנעות מזיהום צולב (איחסון בשר נא באופן מרוחק ממזונות אחרים), ומניעת אכילת ביצים חיות.
קראו גם על: פארא-טיפואיד, מהי המחלה ועד כמה היא מסוכנת?