ברוצלוזיס היא מחלה חיידקית, הנקראת גם קדחת מלטה. בבעלי חיים המחלה יכולה לגרום בעיקר להפלות אך בבני אדם היא יכולה לגרום לתחלואה קשה ואף לגרום למוות.
מה הם הגורמים לברוצלוזיס?
ברוצלוזיס נגרמת על ידי חיידק שנקרא Brucella. סך הכול ישנם שישה מינים שונים של חיידק זה ורק שניים מהם לא פוגעים בבני אדם. המין היחיד שקיים בישראל נכון להיום הוא Brucella Melitensis וחיידק זה אחראי לכל מקרי הברוצלוזיס שתועדו בישראל בבקר, בצאן ובבני אדם. Brucella Melitensis מדביק בעיקר עיזים וכבשים אך יכול להדביק גם חזירים, גמלים וכלבים. מדובר בחיידק עמיד מאוד, שיכול להתקיים בהפרשות של בעלי חיים ובקרקע עד חצי שנה.
החיידק עובר לבני אדם באמצעות מגע עם הפרשות של בעלי חיים נגועים ובנוסף תיתכן הדבקה גם בעקבות אכילה של בשר נא (שיותר מבעל חיים נגוע) או שתייה של חלב מזוהם שלא עבר פסטור. גורמים מקצועיים כמו רפתנים, עובדי בתי מטבחיים ווטרינרים לרוב נדבקים לאחר שבאו במגע עם חומר מזוהם (חלב מזוהם בזמן החליבה, שליה, נפלים וכיו"ב). החיידק מצליח לחדור לגוף של אדם בריא דרך ריריות העיניים ודרכי הנשימה כשהוא נמצא בתרסיסי טיפות מזוהמים או אבק מזוהם וכן יכול לחדור דרך סדקים או חתכים בעור.
מה הם התסמינים של ברוצלוזיס?
זמן הדגירה של חיידקי ברוצלה ארוך יחסית ונע בין שבועיים לארבעה חודשים. כמו כן המחלה עצמה מתפתחת באיטיות והמהלך שלה ממושך. מידת החומרה של המחלה אינה אחידה והתסמינים שבהם היא באה לידי ביטוי אינם ספציפיים. התסמינים השכיחים ביותר הם חום ממושך, חולשה כללית, הזעת לילה, כאבי גפיים, כאבי ראש, הגדלה של הטחול, הגדלה של הכבד ונפיחות בבלוטות לימפה.
חשוב להתחיל את הטיפול במחלה בשלב כמה שיותר מוקדם וזאת כיוון שבשלבים המאוחרים המחלה יכולה להתפשט ולפגוע באיברים פנימיים. בין היתר המחלה יכולה לגרום בשלבים המאוחרים לנזק חמור לעצמות, ללב ולמוח. להלן הסיבוכים העיקריים של המחלה:
- מערכת השלד – חיידקי הברוצלה נוטים להתמקם במח העצם ולכן במקרים רבים ניתן יהיה לבודד את החיידק בניקור מח עצם. דלקת עצם שהתפתחה בעקבות זיהום של חיידקי ברוצלה היא מחלה קשה שלא מגיבה היטב במהירות לטיפול התרופתי ולכן הטיפול בדלקת זו יכול להימשך אף שלושה חודשים. כמו כן המחלה יכולה לפגוע במפרקים שונים, בדגש על עמוד השדרה ומפרקי הרגליים הגדולים (קרסוליים, ברכיים וירכיים).
- מערכת העצבים המרכזית – ברוצלוזיס עשויה לגרום לדלקת קרום המוח, דלקת המוח וכן לגרום למורסה מוחית.
- לב – פחות משני אחוז מהחולים יסבלו מאנדוקרדיטיס (דלקת של פנים הלב).
- מערכת המין – המחלה יכולה לגרום לדלקת יותרת האשך ודלקת האשך, לבוא לידי ביטוי בהפלות וכן לגרום לבעיות פוריות הן בנשים והן בגברים.
- מערכות נוספות – מעבר לכל זה, המחלה יכולה לפגוע גם בכבד, בעיניים, בדם, בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול.
יש לציין כי במקרים שבהם לא מתפתחים סיבוכים, בדרך כלל התסמינים יחלפו תוך שבועיים עד שלושה. במקרים חריגים בלבד הסיבוכים יובילו למות החולה.
כיצד מאבחנים ברוצלוזיס?
הואיל והמהלך של המחלה בדרך כלל ממושך ולא בא לידי ביטוי בצורה סוערת, ישנו קושי משמעותי להגיע לאבחנה. יחד עם זאת, ישנה חשיבות עליונה לזהות את המחלה בשלב כמה שיותר מוקדם, לפני שתספיק להתפשט לאיברים פנימיים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שכאשר המחלה מערבת איברים פנימיים, היעילות של הטיפול פוחתת והולכת עם הזמן ובמקביל דרגת החומרה עולה והולכת.
האבחון מתבסס על בדיקות דם או בדיקות המבוצעות על דגימה שנלקחת ממח העצם, המסוגלות לזהות את החיידק שמחולל את המחלה או על בדיקת דם שבה מזהים את הנוגדנים המיוצרים לאחר החשיפה לחיידק. כדי לאבחן את סיבוכי המחלה, יתכן שיבוצעו בדיקות נוספות כמו צילומי רנטגן (לאבחון שינויים במפרקים ובעצמות), CT או MRI (לזיהוי של אבצסים במוח או ברקמות אחרות), ניקור מותני (לאבחון של דלקת במוח או בקרום המוח) ואקוקרדיוגפריה (לאבחון אנדוקרדיטיס).
כיצד מטפלים בברוצלוזיס?
הואיל ומדובר במחלה חיידקית, הטיפול מבוסס על תרופות אנטיביוטיות. הטיפול הסטנדרטי כולל שילוב של טטרציקלין (דוקסיצקלין) עם אנטיביוטיקה ממשפחת האמינוגליקוזידים (כמו גנטמיצין או סטרפטומיצין). במקרים מסוימים טיפול הבחירה יכלול שילוב של ריפמפיצין עם דוקסילין הניתנות באופן פומי. במקרים שבהם ישנה מעורבות של העצם או הלב, הטיפול יהיה ממושך במיוחד (עד שלושה חודשים) ובמקרים שבהם מדובר בזיהום חמור, יתכן שהטיפול יכלול שילוב של שלוש תרופות.
כיצד ניתן למנוע את המחלה?
בגדול יש שתי אוכלוסיות שונות שיכולות להידבק במחלה: אנשי מקצוע הבאים במגע עם בעלי חיים וצרכנים ויצרנים של מוצרי חלב. להלן ההנחיות למניעת ההידבקות במחלה בשתי הקבוצות:
- גורמים מקצועיים – נקיטת אמצעי זהירות בזמן טיפול בהפלות או בלידות של בעלי חיים: לבישת בגדים סגורים, נעילת מגפיים, לבישת כפפות, הימנעות מעישון/שתייה/אכילה בזמן העבודה, הרחקה מסודרת של שיליות והפרשות וחיטוי של מקום ההפלה או ההמלטה.
- צרכנים ויצרני מוצרי חלב –
- הימנעות משתייה של חלב ישירות ממיכל האיסוף במשק או ישירות מבעל החיים.
- הימנעות מצריכת חלב ומוצרי חלב שיש לגביהם חשד כי לא עברו עיקור או פסטור. במילים אחרות יש להקפיד על רכישה של מוצרי חלב ושל חלב אך ורק מתוצרת של מחלבות שמחזיקות באישור מטעם משרד הבריאות.