מחלות זיהומיות

דלקת המוח

דלקת המוחדלקת המוח או אנצפליטיס, היא מחלה שיכולה להופיע בדרגות חומרה שונות. במקרים הקלים היא תגרום לתסמינים המזכירים את תסמיני השפעת, אך במקרים החמורים ביותר היא תגרום למות החולה.

אנצפליטיס היא דלקת אקוטית (חריפה) של המוח וכאשר היא מופיעה בשילוב עם מנינגיטיס (דלקת קרום המוח), היא נקראת מנינגו-אנצפליטיס. ברוב המקרים היא מתפתחת בעקבות חשיפה לנגיף, אך בדרך כלל היא אינה מדבקת.

מה הם הגורמים לדלקת המוח?

להלן הנגיפים המרכזיים שיכולים לגרום להתפתחות המחלה:

מה הם התסמינים של דלקת המוח?

רוב המקרים של דלקת המוח מוגדרים כמקרים קלים ומאופיינים בתסמיני שפעת כמו חום גבוה, עייפות, כאבי ראש, ישנוניות ובלבול וכן ישנם מקרים שבהם המחלה לא תבוא לידי ביטוי באופן קליני כלל (מחלה נטולת תסמינים).

לעומת זאת במקרים החמורים עלולים להופיע תסמינים נוספים כמו פרכוסים, אובדן תחושה באזורים שונים בגוף ובפנים, חולשת שרירים, בעיות ראייה, הזיות, בעיות זיכרון ורעידות. בקרב ילדים התסמינים האופייניים הם עצבנות, חוסר תיאבון, בחילות והקאות, חום גבוה ובכי בלתי פוסק. בתינוקות תיתכן בליטה באזור המרפס.

כיצד מאבחנים את דלקת המוח?

אבחנת המחלה מתאפשרת באמצעות בדיקת ניקור מותני. בבדיקה זו משכיבים את הנבדק על הצד ומחדירים מחט באזור הגב התחתון לעמוד השדרה על מנת לאסוף דגימה של הנוזל המוחי-שדרתי. את דגימת הנוזל שולחים למעבדה ובוחנים את הרכבה.

באמצעות בדיקת ניקור מותני ניתן לבודד את הפתוגן שגרם להתפרצות המחלה, אך לרוב האבחון מתחיל בבחינת התסמינים שמציג החולה. אם בנוסף לתסמינים האופייניים מתגלה בבדיקה הגופנית גם קשיון עורף, יש להעלות חשד למעורבות של קרומי המוח במחלה.

כיצד מטפלים בדלקת המוח?

אם מתברר כי מדובר במחלה חיידקית, הטיפול יכלול מתן אנטיביוטיקה, אך אם מדובר בהדבקה ויראלית, לרוב הטיפול יהיה סימפטומטי בלבד (שתייה מרובה, תרופות לשיכוך כאבים, תרופות להורדת חום ועוד). יחד עם זאת, במקרים שבהם מדובר בהדבקה על רקע חשיפה להרפס סימפלקס, ניתן יהיה לטפל באמצעות תרופה בשם Acyclovir (אציקלוביר).

Exit mobile version