קריפטוספורידיוזיס היא מחלת מעיים המועברת על ידי טפיל הנקרא Cryptospordium parvum. טפיל זה הוא בין גורמי השלשול הנפוצים ביותר בעגלים צעירים. מדובר בחד תא שמשתייך לקבוצת הקוקסידיות, שאינו ספציפי למאכסן.
אי לכך, הוא יכול לגרום למחלה גם במעלי גרה אחרים, במכרסמים, בסוסים, חיות בית כמו כלבים או חתולים וכן לגרום למחלה בבני אדם.
המחלה פוגעת בקצה הרחיקני של המעי הדק ובנוסף יכולה לגרום לנזקים במערכת הנשימה הן באנשים בעלי מערכת חיסונית תקינה והן באנשים עם מערכת חיסונית חלשה כמו חולי איידס. לעומת זאת באנשים בלעי מערכת חיסונית חלשה, היא יכולה לגרום לנזקים במערכות נוספות לאף לגרום למוות.
מה הם הגורמים לקריפטוספורידיוזיס?
המחלה מועברת מאדם או בעל חיים חולה לאדם או בעל חיים בריא באמצעות ציסטות זעירות הנושאות את גורם המחלה, הנקראות אואוציסטות (Oocysts), הנבלעות על ידי האדם הבריא. האואוציסטות נמצאות במזון מזוהם ובצואה של אדם חולה. האואוציסטות מאופיינות בעמידות גבוהה ביותר למגוון תנאים סביבתיים כמו קיפאון, חומציות וחום גבוה. כל אואוציסטה מכילה מספר טפילים וכאשר היא מגיעה למעי הדק לאחר הבליעה, הטפילים משתחררים וחודרים לתאי אפיתל המעי. בשלב הזה כל טפיל מתחיל מחזור חיים חדש שבשיאו מופרשות אואוציסטות חדשות לחלל המעי.
סך הכול מופרשים שני סוגים של אואוציסטות: בעלות מעטפת דקה ובעלות מעטפת עבה. אואוציסטות בעלות מעטפת דקה, לא יכולות לשרוד מחוץ לגוף הפונדקאי ומטרתן היא להדביק תאי מעי נוספים במחלה. אואוציסטות בעלות מעטפת עבה לעומת זאת, יכולות לשרוד מחוץ לגוף של הפונדקאי במשך מספר שבועות ללא קושי וכך לעשות את דרכן לפונדקאים אחרים.
מה הם התסמינים של קריפטוספורידיוזיס?
מהלך ההסתמנות הקלינית של קריפטוספורידיוזיס, אינו אחיד ויכול לבוא לידי ביטוי במספר דרכים. כך לדוגמה הזיהום יכול להיות א-סימפטומטי לחלוטין, כלומר לא לבוא לידי ביטוי בתסמינים כלל. מצד שני התסמינים יכולים להופיע באופן חוזר ונשנה, עם הפסקות של עד 30 ימים בין התקף להתקף.
כמו כן הזיהום יכול להיות אקוטי ולהימשך פחות משבועיים אך ישנם חולים הסובלים ברציפות מהתסמינים, במשך יותר משבועיים. בדרך כלל התסמינים מופיעים כחמישה עד עשרה ימים לאחר ההדבקה (הטווח נע בין יומיים לארבעה שבועות) ובקרב חולים בעלי מערכת חיסונית תקינה, נמשכים בדרך כלל לא יותר משבועיים.
כל עוד מערכת החיסון של הפונדקאי תקינה, הטפילים יצליחו לחדור אך ורק למערכת הנשימה ולמעי הדק. לעומת זאת בחולים בעלי מערכת חיסונית חלשה, יתכן שהטפילים יצליחו לחדור לאיברים נוספים כמו מערכת העיכול העליונה, המערכת ההפטו-ביליארית, הלבלב ושלפוחית השתן.
התסמינים האופייניים לחולים הסובלים ממעורבות של המעי הדק כוללים בין היתר שלשולים מימיים בינוניים עד חמורים, כאבי בטן עוויתיים, התייבשות, אובדן משקל לא רצוני, עייפות ניכרת, הקאות, בחילות ורגישות ברביע הימני העליון של הבטן. תסמינים המעידים על מעורבות של מערכת הנשימה כוללים בין השאר חום גבוה, קוצר נשימה, שיעול, שינויים בקול, נזלת, דלקת של הסינוסים, הגרון או קנה הנשימה, היפוקסמיה ועוד.
כיצד מאבחנים קריפטוספורידיוזיס?
אבחון המחלה מבוסס על בדיקות מעבדה המבוצעת על דגימות צואה של אדם החשוד כחולה בקריפטוספורידיוזיס, על רקע ההסתמנות הקלינית. ישנו מגוון בדיקות המאפשרות לזהות את האואוציסטות בצואה אך הואיל וההפרשה של מחולל המחלה בצואה אינה רציפה, חשוב לערוך בדיקות על שלוש דגימות צואה לכל הפחות.
כיצד מטפלים בקריפטוספורידיוזיס?
הטיפול התומך בסובלים מקריפטוספורידיוזיס, כולל בעיקר מתן נוזלים בעירוי או שתייה מרובה של מים, איזון של משק האלקטרוליטים ומתן תרופות לדיכוי הפריסטלטיקה של המעי. באנשים בעלי מערכת חיסונית תקינה, לרוב התסמינים יחלפו מאליהם תוך שבועיים לכל היותר ומעבר לטיפול התומך, לא יידרש טיפול נוסף.
יחד עם זאת, ניתן לעשות שימוש בטבליות של ניטזוקסניד, המאושרות לשימוש הן בארצות הברית והן בישראל. יש לציין כי טבליות אלה אינן יעילות עבור חולים עם מערכת חיסונית מדוכאת כמו חולי איידס.
דרגת החומרה של התסמינים בחולי איידס, משתנה בהתאם לריכוז תאי CD4+ בדמם. במגפת הקריפטוספורידיוזיס הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית, שהתרחשה במילווקי (וויסקונסין) ב-1993, 73% מהחולים בעלי ריכוז של פחות מ-50 (תאים למ"מ מעוקב) ו-36% מהחולים בעלי 200-50 (תאים למ"מ מעוקב), הלכו לעולמם תוך שנה בלבד מההדבקה.
באופן כללי חולים עם מערכת חיסונית חלשה, בעלי ריכוז תאי CD4+ של פחות מ-50 (תאים למ"מ מעוקב), ילכו לעולמם תוך שלושה עד שישה חודשים מההדבקה. במקרה המפורסם הנ"ל ההדבקה הייתה תוצאה של זיהום שהתפשט ממפעל לטיהור מים, למי השתייה של התושבים.