מחלות מין נחקרו רבות לאורך השנים והמודעות לקיומן, לכאורה, נמצאת בשיאה. יחד עם זאת, עד כה לא הצליחה הרפואה להדביר את הבעיה בצורה מוחלטת. למעשה, מעת לעת ניתן לזהות תקופות שבהן חלה ירידה בהידבקות ולאחר מכן דווקא שוב, מספר החולים עולה. ככל הנראה, חינוך ומודעות לוקחים חלק במניעה, עם חשיבות גדולה לא פחות (ויש אומרים אפילו יותר) מאשר הריפוי. להלן נכיר היבטים בזיהוי המחלות, מניעה, אבחון וטיפול.
מהן ההשלכות האפשריות של מחלות המין?
מחלות מין יכולות לבוא בצורות שונות. רבות מהן נחשבות למדבקות במידה רבה. אמנם, הפיכת מחלת האיידס המאיימת לכרונית, בזכות קוקטייל התרופות המתקדם, הקטינה מאוד את הסבל ואת התמותה מהמחלה, אבל זה יצר גם בעיה. נוצרה אמונה בקרב הציבור שהגרוע מכל נמצא מאחורינו והרפואה תסייע בכל ולא צריך להישמר או לנקוט מין בטוח.
למעשה, השלכות של מחלות מין יכולות להיות קשות ביותר. למשל, חלק מהמחלות יכולות לפגוע מאוד בפוריות. מחלת מין עשויה להוביל להיריון בסיכון. זיהוי מאוחר של מחלת מין יכול לאפשר התפתחות של סיבוכים וסימפטומים גורמי סבל. גם מחלות מין "קלות" יכולות להוות מטרד לא קטן. למשל כאבים באיברי המין, תחושת כאב בעת מתן שתן, הפרשות, דלקות בפין, ברחם ועוד. בחלק מהחולים תופעות לוואי של מחלה שזוהתה מאוחר כוללות אף דלקות פרקים ועוד שלל מצבים לא נעימים.
כיצד מטפלים ומונעים מחלות מין?
הרפס הינו מחלת מין נפוצה, הבאה לידי ביטוי בפצעים שנראים כמו שלפוחיות. גם אם החולה גבר או אישה מחלימים והפצעים נעלמים, המחלה בדרך כלל חוזרת. הפצעים עשויים לשוב מעת לעת בהתפרצויות נוספות. המחלה גורמת סבל ואי נעימות אך איננה מסכנת חיים. קשה מאוד להבטיח ריפוי למי שנדבק ולכן, ההתמודדות הינה בהימנעות ממין לא בטוח עם פרטנרים מזדמנים.
מחלת מין נפוצה נוספת הינה זיבה. המחלה הינה דלקתית, נגרמת בשל חיידק ועלולה לגרום לתופעות לוואי קשות. דלקות באשכים או במערכת הרבייה הנשית, עד כדי עקרות. עשויות להופיע הפרשות. לרוע המזל לעיתים המחלה מזוהה רק בשלב מתקדם, כאשר נזק כבר נגרם. טיפול אנטיביוטי בהחלט חשוב וכמה שיותר מוקדם.
כלמידה הינה מחלת מין שמטופלת באנטיביוטיקה, אך לא תמיד היא מאובחנת בשלב מוקדם. איחור באבחון עלול לגרור מצבים לא נעימים. למשל, דלקות, פגיעה ביכולת הרבייה, במערכת הראייה. למרבה הצער, קשה לזהות סימנים מוקדמים ולכן, גם כאן, מניעת המחלה היא הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות.
איידס, תסמונת הכשל החיסוני הנרכש, נחשבת עדיין למחלה בלתי ניתנת לריפוי. התרופות החדשות מאפשרות לחיות עם המחלה, בצורה שגרתית לכל דבר ועניין. עם זאת, כדאי מאוד להקפיד על מגע מיני בטוח ויחסים מוגנים, על מנת להימנע מהדבקה ו/או העברת המחלה לאחרים.
מהן ההתפתחויות אחרונות באבחון מחלות מין?
לאחרונה דווח על התפתחות מרשימה בדרכים לאבחון מחלות מין. נדגיש, כי עדיין התנהגות מינית אחראית וחינוך הציבור חשובים ביותר. אך כאשר קיים חשש להדבקה במחלת מין, ענף ברפואה, רפואה מולקולרית, מגיע לעזרה. בגדול, הזיהוי נעשה על ידי השפעת מחלות המין השונות ברמה הגנטית או המולקולרית. אך כיום, הבדיקות הללו עדיין נמצאות בחיתוליהן. הן די יקרות וזמינותם נמוכה (בין היתר בשל הצורך להכשיר צוותים רפואיים ולרכוש ציוד חדיש).
חשוב! חינוך למין בטוח
הסטטיסטיקה מגלה כי הדבקה של נשים צעירות ושל גברים צעירים במחלות מין עדיין מתרחשת בשיעורים גבוהים. בשל הבושה והמבוכה, הנושא לא כל כך מדובר במסגרות רגילות. ראוי לקיים קמפיינים קבועים בנושא זה, וכן להקפיד על חינוך בבתי הספר, כבר בגילאים מוקדמים.