אבעבועות רוח (Chickenpox) היא מחלה נפוצה מאוד כיום, הנחשבת למדבקת מאוד. מדובר באחת ממחלות הילדות השכיחות ביותר בעולם המערבי, אולם במקרים מסוימים היא יכולה להופיע גם בקרב מבוגרים, אז היא נחשבת למסוכנת מאד. הסיבה לה היא הדבקות בנגיף "וריצלה זוסטר וירוס", השייך למשפחת נגיפי ההרפס.
מהם התסמינים?
תקופת דגירתו של נגיף ההרפס, עד לרגע הופעת הפריחה, הוא בין 7 ימים לשלושה שבועות. לפני הופעת הפריחה עצמה, כיומיים לרוב לפני כן, יכול הילד או המבוגר, הנושא את הנגיף, להדביק אחרים דרך הפרשות גופו.
הפריחה עצמה, המופיעה על הגוף, באה לידי ביטוי בחמישה שלבים. בשלב הראשון היא מופיעה כנגעים שטוחים בצבע אדום בקוטר של מילימטרים בודדים. בשלב השני הופכים נגעים אלה לבולטים יותר. בשלב הבא, השלב השלישי, מתמלאים הנגעים בנוזל שקוף והופכים לכמעין שלפוחיות. בשלב שלאחר מכן, הופך הנוזל שבתוכם למוגלתי, שלב הנחשב למדבק ביותר בשל מספר הרב של הנגיפים. התהליך כולו מסתיים בשלב שבו השלפוחיות הופכות לגלד, מתייבשות לחלוטין ונעלמות. בשלב זה הילד או המבוגר אינם מדבקים יותר.
מעבר לחמשת השלבים המאפיינים את הופעת הפריחה על הגוף, הסימפטומים הנלווים לתופעה הם חום לא גבוה, בהתאם למספר הנגעים הקיימים. יחד עם זאת, כשמדובר בילדים קטנים, הם עשויים לסבול מחום גבוה גם כשמספר הנגעים המופיעים על גופן הוא מצומצם יחסית.
סיכונים וסיבוכים אפשריים
למרות שמדובר במחלת ילדים קלה, למעט במקרים בהם הנדבק הוא מבוגר, יש לקחת בחשבון מספר סיכונים וסיבוכים אפשריים, אם כי נדירים מאד. הסיבוך האפשרי הראשון הוא זיהום חיידקי משני. במקרה כזה חודרים דרך הנגעים חיידקי עור מסוג סטפילוקוקוס או סטרפטוקוקוס, העשויים לגרום לזיהום בעור. במקרים נדירים עוד יותר, יכול הזיהום לחדור לזרם הדם. סיבוך אפשרי נוסף הוא דלקת המוח והעוצבה. זהו סיבוך נדיר גם כן, הבא לידי ביטוי בשינויים במצב ההכרה ובהתנהגות.
דלקת ריאות היא סיבוך אפשרי נוסף, הבאה לידי ביטוי בפגיעה בשתי הריאות. במקרה כזה יסבול החולה מקשיים בנשימה ובירידה בערכי החמצן שבדמו. דלקת כבד היא סיבוך נוסף, הבא לידי ביטוי בעלייה באנזימי הכבד בזמן המחלה ובמקרים נדירים מאד גם מוות. נכון להיום אחד מתוך כלל הילדים החולים באבעבועות רוח נפטר בכל שנה.
הטיפול באבעבועות רוח
הטיפול המוצע כיום לנדבקים באבעבועות רוח הוא טיפול תומך. מטרתו העיקרית של הטיפול היא להפחית את תחושת הגרד הרבה הנלוות למחלה. תרופות אנטי היסטמיניות, כמו למשל פניסטיל או ציטרזין מדכאים את התחושה הזו ואפשר לרכוש אותם ללא הצורך במרשם רופא. גם תחליבים מרגיעים מסוימים, כמו תחליב קלמין, יכול לעזור אם כי יש לקחת בחשבון שהוא איננו סטרילי והוא יכול להסתיר זיהומים משניים המצריכים טיפול.
תרופות אנטיוויראליות הן פתרון טיפולי נוסף, המעכב את התרבות הנגיף, מקטין את הסיכוי לסיבוכים ובמקביל מצמצם את משך המחלה. תרופות אלו אינן מתאימות למבוגרים, הן אינן מתאימות במקרי מחלה קשים וגם לא לנשים בהריון.
החיסון נגד המחלה
מקובל כיום לחסן נגד אבעבועות רוח חיסון חי מוחלש – Varilrix, הניתן לתינוקות מגיל שנה ומעלה. על פי מחקרים שבוצעו, נמצא כי במדינות שבהן נכנס חיסון זה חלה ירידה משמעותית במספר מקרי אבעבועות הרוח וגם מקרי האשפוז לאור המחלה. באותן מדינות גם לא נראו מקרי מוות מאז שהחלה שגרת חיסונים זו.
חשוב לדעת – בדרך כלל, אנשים שחלו בעבר במחלה לא יידבקו ממנה שוב. אולם במקרים מסוימים, ונדירים מאד, תיתכן אפשרות של הדבקות חוזרת ובמיוחד לאור כשל במערכת החיסונית.