מחלות זיהומיות

ליסטריוזיס – Listeriosis

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ליסטריוזיס

ליסטריוזיסמחלה זיהומית הנגרמת על ידי חיידק הליסטריה המועבר בעיקר באוכל ובעל השפעה בעיקר על נשים בהיריון, תינוקות ואנשים בעלי מערכת חיסון חלשה.

חיידקי הליסטריה מצויים בבשר נא או במוצרי חלב כאשר השפעתם על אנשים בריאים מתרחשת לעתים רחוקות בלבד אך בכל הנוגע לאוכלוסיות המצויות בסיכון הוא עלול לגרום למצבים בעייתיים וסיבוכים משמעותיים ובמקרים אלה נדרש טיפול אנטיביוטי מיידי.

גורמים

הימנעות מחשיפה לחיידק היא האמצעי היעיל והטוב ביותר על מנת שלא לסבול מהשפעתו הזיהומית, כך שמומלץ שלא לאכול מוצרי מזון אשר עשויים להכיל אותו ובכך להקטין את הסיכון להידבק בו.

חיידקי הליסטריה נמצאים במים, באדמה ובצואת בעלי חיים והם מועברים לבני אדם במקרים של אכילת בשר נגוע ומזוהם בחיידק, שתיית חלב שאינו מפוסטר או כתוצאה מאכילת יקרות אשר גדלו באדמה אשר מכילה את החיידק. רובם של מקרי ההידבקות נובעים מבשר נא אשר מכיל את החיידק אולם הוא עלול להימצא גם במזון מעובד אשר הזדהם לאחר הכנתו.

תסמינים

הופעת התסמינים לרוב מתחילה לאחר מספר ימים מרגע אכילת המזון המזוהם בחיידק ומתבטאים בבחילות והקאות, שלשולים וכאבי שרירים. ישנם מקרים נדירים בהם מועבר החיידק למערכת העצבים וגורם לכאבי ראש, שינויים במצב ההכרתי וקשיון עורף.

המקרים הקשים והמסוכנים של הידבקות הינם בקרב נשים בהיריון כאשר אמנם האם אינה נפגעת לרוב אך הפגיעה בעובר יכולה להיות הרת אסון ומסכנת חיים. סימנים להידבקות התינוק מתבטאים כאשר התינוק אינו אוכל, כאשר הוא מפתח חום בימים הראשונים או סובל מאי שקט, במצבים אלה יש לפנות לקבלת טיפול אנטיביוטי באופן מיידי.

קבוצות סיכון

חיידק הליסטריה אינו משפיע על מרבית האוכלוסייה אולם עלול לגרום לפגיעות ולנזקים חמורים בקרב קבוצות סיכון:

  • נשים בהיריון והתינוקות שלהן – החשיפה של נשים בהיריון לחיידק מסכנת את התינוק ואף עלולה להוביל להפלה, לידה מוקדמת או לזיהום קשה אצל התינוק לאחר הלידה.
  • אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה – מערכת חיסון חלשה או כשלים בה אינה מאפשרת התמודדות יעילה כנגד החיידק לעומת אנשים בריאים, כך עלולה להתפתח ליסטריוזיס עם תסמינים חמורים בעיקר בקרב קשישים, אנשים הסובלים ממחלות רקע כסוכרת או מחלת כליות וחולי איידס החשופים למחלה בשל הכשל החיסוני. ישנן תרופות אשר מחלישות את המערכת החיסונית וטיפולים כגון כימותרפיה, שימוש בסטרואידים או תרופות למניעת דחיית שתלים מגדילים את הסיכון לזיהום של חיידק הליסטריה.

טיפול

הטיפול בזיהום משתנה בהתאם לחומרת המחלה והתסמינים. במקרים קלים של המחלה בהם התסמינים קלים ואינם משמעותיים, ניתן להסתפק במנוחה ללא הסתייעות בטיפול רפואי.

לעומת זאת במקרים קשים יותר הטיפול כולל תרופות אנטיביוטיות המועברות דרך הפה או דרך הווריד כאשר אצל נשים בהיריון הטיפול התרופתי עשוי למנוע את העברת החיידק לתינוק, אולם אין די בכך וכאשר יש חשש להידבקות התינוק יש לבצע טיפול אנטיביוטי הכולל מספר תרופות.

ממה להימנע?

כאמור חיידק הליסטריה מועבר בעיקר במזון, ברוב המקרים השפעתו על אנשים בריאים אינה מורגשת כלל אולם מומלץ להימנע מצריכת המזונות הבאים:

  • דגים נאים – מומלץ להימנע מאכילת דגים נאים או כאלה שלא בושלו היטב כולל סושי.
  • בשר שלא בושל כראוי או שהוחזק בתנאים לא נכונים – חיידק הליסטריה מגיע גם מבשר ויש להימנע מאכילת בשר במקומות בהם לא ברורה רמת ההיגיינה.
  • גבינות אשר מקורן אינו ידוע כאשר לנשים בהיריון מומלץ להימנע מאכילת גבינות כחולות, גבינת פטה, קממבר, ברי וכו'.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן