מחלות זיהומיות

מחלות זיהומיות המסכנות את האם בזמן ההיריון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות זיהומיות המסכנות את האם בזמן ההיריון

מחלות זיהומיות נגרמות על ידי גורמים שונים, בעיקר וירוסים, חיידקים וטפילים אחרים. נשים בהיריון עלולות להיות רגישות יותרמחלות זיהומיות המסכנות את האם בזמן ההיריון לזיהומים, ביחס לאוכלוסייה הכללית. כמו כן, בתקופה הזאת הגוף עלול לפתח ביתר קלות זיהומים ברחם ובנרתיק, דלקות בדרכי השתן ועוד. נסביר עד כמה המחלות הזיהומיות מסכנות אם האם והעובר בתקופת ההיריון ומה ניתן לעשות.

ההיריון והמערכת החיסונית

תקופת ההיריון מעוררת שינויים גופניים פיזיולוגיים, שאת חלקם קל מאוד לראות אך אחדים מהם סמויים מן העין. לצד שינויים הורמונליים (שעשויים לדוגמא לגרום לסוכרת היריון), ידוע כי אפשריים גם שינויים במערכת החיסון. כתוצאה מכך, בתקופה הזאת הגוף עלול להיות רגיש יותר לזיהומים ואף לסיבוכים. ככלל, זיהומים שאינם מנוטרים ואינם מטופלים עשויים להביא לתוצאות שונות. לדוגמא, הם יכולים להתקשר עם משקל נמוך של היילוד, לידת פגים, הפרעות התפתחות, מומים ואפילו הפלות. התנהגות מודעת, כללי זהירות חשובים והקפדה על ביקורת רפואית במהלך ההיריון מקטינים מאוד את התוצאות הבלתי רצויות. כך, גם אם המערכת החיסונית איננה במיטב כוחה, עדיין אפשר להפחית זיהומים וכשהם קורים, לטפל בהם בהקדם.

זיהומים ממזון – מדוע זה קורה? ואיך להישמר?

הרעלה ממזון מקולקל עשויה להיות בלתי נעימה, אך היא בדרך כלל איננה מסכנת חיים. אולם, זיהומים ממזון שנגרמים בזמן ההיריון עלולים להיות בעלי השלכות מסוכנות. אכילת מזון מן החי, כגון בשר, דגים, ביצים, עלולה לגרום לזיהומים כאשר המזון איננו מבושל דיו. עבור נשים, ההמלצה החד משמעית היא להקפיד על מזונות מבושלים היטב. אין לאכול סושי או דגים נאים אחרים ובשר יש לבשל היטב. גם מביצים חיות יש להימנע.

דוגמא לטפיל מזהם שעלול להימצא בבשר לא מבושל הינו טוקסופלסמוזיס – Toxoplasma gondii. בדרך כלל, המחלה היא א-סימפטומטית אולם לעיתים היא מובילה לסימנים דמויי שפעת. אולם, לנשים הרות הטפיל עלול להזיק לעובר, לגרום למומים ואף למוות. הטפיל נמצא גם בצואת חתולים ולכן, מומלץ לנשים בהיריון המגדלות חתול להשתדל להימנע מהחלפת החול או ניקוי הארגז של החתול בעצמה. זיהום ליסטריה, שגם הוא תוצאה של אכילת מזון מזוהם יכול לגרום לבעיות, למשל לידה מוקדמת, הפלה ולידה שקטה. מכיוון שהזיהום עלול לנבוע ממזונות לא מפוסטרים, חשוב להקפיד על צריכת חלב ומוצרי חלב מפוסטרים בלבד.

ווירוסים המסוכנים לעובר וכיצד להישמר מהם

ידועים כמה סוגים של מחלות ויראליות זיהומיות, שעלולות גם הן לגרום לפגיעה אפשרית בעובר. כך לדוגמא מחלת המין הרפס וכן מחלת הנשיקה. הידבקות במחלה לקראת סוף ההיריון עלולה לגרום להדבקה בעובר ובאחוז מסוים מהמקרים ההדבקה עלולה להתבטא בפגיעה בגדילה, לפגיעות עצביות (נוירולוגיות), לקות שמיעה ועוד. בדיקה המעידה על הידבקות במחלה בעבר הרחוק משמעותה לרוב סיכוי נמוך לפגיעה בעובר. שמירה על היגיינה ומודעות יכולים לעזור. מומלץ להימנע מחיבוקים ונשיקות, במיוחד של ילדים שעלולים להיות נשאים. במקרה הצורך ניתן לקיים בדיקות מי שפיר כדי לדעת האם העובר נדבק. גם ווירוס ההרפס עלולה לסכן את העובר. אך במקרה ומזוהה כי האם סובלת מהרפס באיבר המין ניתן לבצע ניתוח קיסרי בלידה וכך להקטין למינימום את סיכוי ההדבקה של העובר.

זיהומי חיידקים וטיפול אנטיביוטי

זיהומים חיידקיים שונים עלולים לפגוע בעובר בצורה לא רצויה. כך למשל חיידקי זיבה עלולים להיות מסוכנים. המחלה עלולה לגרום ליילודים לדלקות עיניים ואף לעיוורון. טיפול אנטיביוטי נחשב יעיל כנגד המחלה והוא מתאים גם לנשים בהיריון. אנטיביוטיקה יכולה להתאים גם לטיפול בזיהומים נוספים בנשים הרות, כך לדוגמא במינים של סטרפטוקוקוס.

מקורות ולמידע נוסף:
https://www.uspharmacist.com/article/infectious-diseases-in-pregnancy#:~:text=During%20pregnancy%2C%20some%20common%20infections%20that%20may%20occur%20are%20influenza,(BV)%2C%20and%20listeria.
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/infection

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן