מחלות זיהומיות

נגיף הזיקה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נגיף הזיקה

נגיף הזיקהנגיף הזיקה פרץ לתודעה בשנים האחרונות לאור עלייה דרסטית במקרי ההידבקות ברחבי העולם, בישראל נרשמו מספר מקרים בודדים של הידבקות בנגיף. נגיף הזיקה לא היה מוכר עד לאחרונה ולכן הוא מעורר שאלות רבות ואף חשש, ובכן האם יש לנו ממה לדאוג?

מהו נגיף הזיקה?

מחלת הזיקה היא מחלה נגיפית אשר ברוב המקרים אינה באה לידי ביטוי כלל. נגיף הזיקה משתייך למשפחת הפלאווי-וירוסים אליה משתייכים נגיפים כגון קדחת הנילוס וקדחת הדנגי, נגיפים אלה מועברים לרוב על ידי יתושים ונגיף הזיקה מופץ בעיקר על ידי יתוש האדס המצרי וכן בידי יתוש הנמר האסייתי, הנגיף מעורר את מחלת הזיקה המשתייכת לקבוצת המחלות הזיהומיות.

למרות החשש אשר התפשט לאור הדיווח על עלייה במקרי ההידבקות, מומחים מרגיעים במקצת וטוענים כי אין מקום לבהלה משום שלרוב המחלה עצמה קלה וכוללת פריחה, כאבי שרירים ולעיתים חום גבוה אולם, חולפת מעצמה ואף לא מצריכה טיפול כלשהו, יתרה מזאת כ-80% מהנדבקים בנגיף לא יפתחו אפילו את התסמינים הללו.

סיכונים

למרות העובדות המרגיעות אין להקל ראש בנגיף הזיקה אשר עלול לגרום במקרים מסוימים לבעיות נוירולוגיות כגון תסמונת גיליאן ברה העלולה להוביל לשיתוק וכן עלול לסכן נשים בהיריון. גל ההידבקויות החל בברזיל ועורר תהודה רבה לאור התפשטותו המהירה ל-5 מדינות נוספות, בברזיל מגמת העלייה במקרי ההידבקות נמשכת ומדווח על למעלה מ-90 אלף מקרי הידבקות חדשים בתוך שלושה חודשים.

הנגיף מועבר כאמור בעיקר על ידי יתושים הנושאים אותו בבלוטות הרוק שלהם ומעבירים אותו לדם האדם, הנגיף עלול לעבור מגוף הגבר לאישה בעת קיום יחסי מין כאשר הנגיף עלול לעבור מן הדם לנוזלי השתן והזרע.

לצד אזהרות מסע למדינות מועדות ישנם מאמצים כבירים לפתח חיסון למחלה אולם הדבר עוד צפוי לקחת כמה שנים. הנגיף הוכר לראשונה מאמצע המאה הקודמת באוגנדה, אפריקה ואף נצפה במזרח הרחוק.

תסמיני המחלה

  • חום
  • פריחה
  • כאבי מפרקים
  • דלקת לא מוגלתית של לחמית העין

תסמינים פחות שכיחים:

  • כאבי ראש
  • כאבי שרירים
  • כאבים בארובת העין
  • הקאות

קבוצת סיכון – נשים בהיריון

השפעת הנגיף על נשים בהיריון מעוררת דאגה רבה ועלולה להתבטא בלידת תינוקות בעלי מומים שונים וכן תינוקות בעלי גולגולת קטנה מהרגיל, בנוסף העוברים עלולים לסבול מהפרעות עצביות ופגיעה בעיניים.

הזיקה מצטרפת לרשימה לא ארוכה של מחלות הגורמות למומים בעובר במקרים של הדבקת נשים בהיריון הכוללת גם את העגבת. נתון נוסף מצביע כי הידבקות בשליש הראשון של ההיריון מגדילה עוד יותר את הסיכון לגרימת מומים ומיקרוצפליה (גולגולת קטנה) אצל הילוד.

מה עושים?

כיום טרם נמצא טיפול או חיסון למחלה כאשר מוסדות המחקר נערכים לביצוע שורה של ניסויים קליניים בסדר גודל גדול על מנת לבחון פיתוח חיסון יעיל בפני המחלה, אולם על אף המאמצים הרבים התהליך אורך זמן וסביר שלא יפותח חיסון בשנים הקרובות.

לאור זאת המלחמה בנגיף עוברת לתחומים אחרים הכוללים הדברת שטחים בהם מצויים היתושים והפצת אזהרות מסע למקומות מועדים בעיקר למדינות דרום אמריקה ומדינות הקריביים ובמיוחד לנשים בהיריון.

ההנחיות אומרות כי על זוגות המעוניינים להיכנס להיריון לחכות 8 שבועות במידה וביקרו באזורים הנגועים בנגיף ואת במקרה ולא נתגלו תסמינים של המחלה, במידה והופיעו סימפטומים יש לחכות 6 חודשים משום שהנגיף עלול להימצא זמן ממושך יותר בזרע, במקרים של זוגות בהם האישה בהיריון יש לעשות שימוש באמצעי מניעה או להימנע מקיום יחסי מין.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן