מחלות זיהומיות

כלבת – Rabies

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כלבת - Rabiesכלבת (Rabies), מחלה נגיפית קטלנית מאד, פוגעת במערכת העצבים של היונקים הנדבקים בה, לרבות בבני אדם, ובהמשך עשויה לגרום למוות. המחלה מכונה גם "הידרופוביה", בשל הופעת תסמין בולט בה – פחד ממים.

אפשר להידבק במחלה בעקבות נשיכה מבעל חיים הנגוע בה, הנושך בעל חיים אחר או בן אדם. דרך נוספת להדבקה היא במגע עם רוק, העובר דרך ליקוק אל האף, הפה או העין. נגיף הכלבת חודר אל תאי העצב דרך מקום הנשיכה עצמו ומגיע ישירות אל המוח. עד שמגיע לשם נחשב בעל החיים לנשא, אולם כשהוא מגיע כבר אל המוח, מוגדר בעל החיים כחולה.

איך אפשר להידבק בכלבת?

בכל שנה מדווחים יותר מ – 50,000 מקרי מוות כתוצאה מכלבת בכל רחבי העולם. הדבר קורה לאחר נשיכה של כלבים ביתיים ובמיוחד במדינות אפריקה השונות וגם בהודו. בשנים האחרונות ניתן לראות הפחתה משמעותית במספר מקרי המוות במדינות אלו ובעיקר בעקבות מדיניות החיסונית המקובלת בהן.

יחד עם זאת, במדינת ישראל, על פי נתונים שנאספו לאחרונה, המצב מדאיג וניתן לראות עלייה במספר מקרי הכלבת בבעלי החיים ובמיוחד באזור הצפון. משך דגירת הנגיף בגופו של בעל החיים ועד להתפרצות המחלה הוא בין מספר שבועות למספר חודשים. הדבר תלוי במקום חדירתו של הנגיף וממידת המרחק שלו ממערכת העצבים המרכזית.

מהם התסמינים למחלת הכלבת?

התסמינים הנלווים למחלה יכולים להיות עייפות, כאבי ראש, חום, הידרופוביה כאמור, שינוי התנהגותי, דלקת קרום המוח, היפראקטיביות ושיתוק במקרים מסוימים.

מהן הסכנות והסיבוכים בכלבת?

סיבוכים אפשריים למחלת הכלבת הם קומה ומוות בתוך 7 ימים. הדבר קורה לרוב כתוצאה מאי ספיקה נשימתית יחד עם פגיעות נוירולוגיות חמורות אחרות. עם הופעת תסמיני המחלה לא ניתן לטפל בה.

כיצד אפשר להתחסן כנגד הידבקות בכלבת?

הכלבת מוגדרת כמחלה קטלנית במיוחד. מרבית האנשים הלוקים במחלה אינם שורדים אותה. יחד עם זאת, חשוב לדעת שניתן לעצור את התפתחות המחלה גם לאחר ההדבקה, אולם כל זאת בתנאי שטרם הופיעו תסמיניה השונים. הדבר נעשה באמצעות חיסון, שפותח עוד בשנת 1880 על ידי לואי פסטר. עם השנים עבר החיסון לא מעט שדרוגים וכלל הזרקה של 20 זריקות ישירות לבטן החולה. נכון להיום ישנם שני סוגים של חיסוני כלבת. הסוג הראשון הוא החיסון הסביל שאותו נותנים לאחר הנשיכה והסוג השני הוא החיסון הפעיל, שניתן כ – 10 ימים אחרי הנשיכה ובהמשך במרווחי זמן קבועים.

במדינת ישראל מחויבים בעלי הכלבים לחסן את כלביהם אחת לשנה בחיסון נגד כלבת. ובכל זאת, ישנם כאלה שאינם מקפידים לעשות זאת. בכל שנה מדווחים בין 60 עד 70 מקרי כלבת, שבחלקם הגדול רלוונטי לכלבים הביתיים. בישראל, מי שננשך, נפצע או נשרט על ידי יונק, ייתכן ויקבל חיסון נגד כלבת.

ההחלטה אם לחסן או לאו נתונה בידיו של הרופא ותוך התייחסות למספר גורמים, כמו מידת הנגיעות באותו האזור, סוג בעל החיים שנשך, מצבו של בעל החיים לאחר שנשך וגם מיקום הנשיכה בגופו של הננשך. במידה ונמצא שמדובר במקרה של כלבת, יישלח בעל החיים הנושך להסגר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן