מחלות זיהומיות

קדחת כתמים ים תיכונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קדחת כתמים ים תיכונית

קדחת כתמים ים תיכוניתבשנים האחרונות נרשמו בישראל עשרות מקרים של הידבקות בקדחת כתמים ים תיכונית כתוצאה מחדירה של חיידק הריקציה העובר לגוף באמצעות קרציות.

בעקבות כך פרסם משרד הבריאות אזהרה בדבר הסכנה הטמונה במעבר של קרציות מהכלב העלולות להוביל למוות. לצד האזהרה, הועברו לרופאים הנחיות המסייעות בזיהוי הסימנים להדבקה במחלה על מנת לאפשר טיפול אנטיביוטי באופן מיידי.

מהי המחלה?

זוהי מחלת חום זיהומית אשר נפוצה במדינות הים התיכון, ישנם מספר סוגים של החיידק אשר גורם למחלות דומות לקדחת כתמים ים תיכונית ומצויים באפריקה, יפן, אסיה ואוסטרליה. המחלה משתייכת לקבוצת המחלות הזאונוטיות הנגרמות מהדבקה של חיידק המצוי בטפילים חיצוניים ויכול להישאר פעיל בתוך הקרצייה במשך חמישה חודשים.

קדחת כתמים ים תיכונית מועברת על ידי קרצייה וללא טיפול אנטיביוטי עלולה לגרום למוות. החיידק המסוכן העובר על גבי הקרצייה קרוי ריקציה קונורי והוא עשוי להיות מועבר לאדם דרך נשיכה של קרציית הכלב החומה המצויה על גופם של כלבים, שועלים וחזירי בר.

תיעוד ראשון של המחלה בישראל נרשם בשנת 1943 ובשנים האחרונות נרשמת עלייה בשכיחות מקרי המחלה ומדווח על 20-50 מקרי הדבקה מדי שנה. המחלה נפוצה בעיקר בקיץ ושיא התחלואה נרשם בחודשים יוני עד אוגוסט אך ישנם מקרי הידבקות גם בחודשים ספטמבר ואוגוסט.

חיידק קטלני

המחלה נקראת גם קדחת הבהרות בשל הפריחה הנקודתית המאפיינת אותה, החיידק העובר מהקרצייה לגוף האדם, מתיישב על התאים המצפים את העורקים הקטנים ומסב להם נזק, הפגיעה בכלי הדם מתבטאת בפריחה ומעידה על פגיעה נרחבת אשר עלולה להוות סכנה של ממש כך שללא טיפול מתאים תתרחש קריסה כוללת של מערכות הגוף.

האבחון הסופי של המחלה מתאפשר רק שבועיים לאחר הופעתה משום שהבדיקות מאתרות הימצאות של נוגדנים בדם. לכן חשוב שלא להתמהמה וכאשר ישנו שילוב של הופעת חום גבוה, כאבי ראש עזים והימצאותן של חיות מחמד בסביבה הקרובה יש לפנות לקבלת טיפול רפואי.

מאפיינים ותסמינים

המחלה מתאפיינת בשלושה סימנים עיקריים הכוללים חום, פריחה וכאבי ראש. החום נמשך בין מספר ימים ועד לשבועיים והוא מלווה בפריחה בעיקר בכפות הידיים והרגליים המופיעה לרוב בימים הרביעי והחמישי להידבקות ונמשכת כשבוע.

בנוסף עלולה להתרחש נפיחות בבלוטות בלימפה באזור הנשיכה וכן תופעות נוספות הכוללות הקאות, כאבי שרירים, חולשה ושלשולים. ישנם מקרים בהם יופיע כיב או קרום יבש באזור הנשיכה כאשר בחלק גדול מהמקרים החולים אינם מודעים לנשיכה בידי קרצייה. הנתון המדאיג במיוחד הוא כי כ-3% ממקרי המחלה מסתיימים במוות.

אבחון וטיפול

אבחון המחלה מתבצע באמצעות בדיקות דם המאתרות אחר קיומו של החיידק ומכיוון שהמחלה עלולה להיות קטלנית ללא קבלת טיפול מיידי הנחה משרד הבריאות את הרופאים להתחיל בטיפול באופן מיידי על סמך הסימנים מבלי לחכות לבדיקות המעבדה העלולות להתעכב. הטיפול כולל מתן אנטיביוטיקה מסוג דוקסיצילין במשך מישה ימים כאשר במקרים קלים יותר בנשים בהיריון ובילדים ניתן להשתמש באנטיביוטיקה מסוג אזניל.

פעולות מניעה

לאור התפשטות המחה, הוציא משרד הבריאות מספר הנחיות לציבור כיצד לנהוג על מנת למנוע הידבקות במחלה:

  • טיפול בחיות המחמד בתכשירים נגד קרציות אשר קיבלו אישור על ידי השירות הווטרינרי.
  • הדברה ממוקדת באזור החצר והבית באמצעות תכשירים המיועדים להדברת קרציות, חרקים, זוחלים ופרוקי רגליים. להדברה מקיפה מחוץ לבית מומלץ להזמין מדביר מוסמך בתחום.
  • במקרים של חום גבוה מתמשך במקביל לסכנה לחשיפה לקרצייה יש לפנות לרופא.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן