מחלת האיידס הינה מחלה המשפיעה על מערכת החיסון של האדם. מדובר בנגיף אשר נקרא HIV אשר פוגע בתאים ספציפיים של מערכת החיסון, תאים הנקראים לימפוציטים CD4.
מה הספקנו ללמוד עד ליום זה על מחלת האיידס?
מחלת האיידס מועברת בין בני אדם על ידי מגע עם נוזלי גוף שונים כמו דם, נוזל זרע, חלב אם, הפרשות נרתיקיות אך אינו עובר בהפרשות כמו צואה, שתן, זיעה, רוק וכדומה. העברה יכולה להתקיים למשל באמצעות קיום יחסי מין לא מוגנים כאשר במין אנאלי קיים סיכון גדול יותר ולכן בשנות ה- 80 המחלה הוגדרה כמחלה של הקהילה ההומוסקסואלית. בנוסף המחלה מועברת באמצעות דם, זה יכול להיות שימוש במזרקים נגועים או מנות דם, למרות שבעולם המערבי מנות הדם עוברות בדיקה ולכן זהו מצב כמעט בלתי אפשרי, ודרך נוספת היא על ידי העברת הנגיף מאם חולה לתינוק במהלך ההיריון, הלידה או הנקה.
מהם התסמינים הנלווים לאיידס?
כיום חולי איידס אשר מטופלים לרוב לא יחוו מחלה אך בקרב אנשים לא מטופלים מדובר בתהליך של התדרדרות לאורך זמן, אשר מתחיל כמספר שבועות לאחר ההדבקה עם תסמינים דמויי שפעת למשל חום, כאבי גרון וראש, בלוטות לימפה מוגדלות ועוד, אלו תסמינים אשר עוברים מעצמם לאחר מספר שבועות, זהו גם שלב מאוד מדבק בו הסיכוי להדבקה בעת קיום יחסי מין לא מוגנים גבוה ביותר.
במהלך השנים, לרוב 8-10 שנים הנגיף מתפשט בגוף מבלי שהאדם יחוש זאת אלא יכול לגלות זאת במידה ועושה בדיקות דם לגילוי הנגיף. הנגיף הורס באופן מדורג את תאי מערכת החיסון מה שמחליש את המערכת מאוד ומשאיר את האדם חשוף לזיהומים שונים אשר לרוב לא יפגעו באדם בריא בעל מערכת חיסונית טובה ומתפקדת. ברגע שהאדם נדבק במחלה כלשהי, אז הוא מרגיש מאוד חולה וסובל מסימפטומים שונים ומגוונים כמו ירידה במשקל, חולשה, חום, קשיי בליעה, תסמינים שונים של מערכת העצבים ועוד. במידה והאדם לא מטופל לרוב זה יסתיים במוות.
אילו אפשרויות טיפול זמינות עבור חולי איידס?
טיפול בחולי איידס הינו באמצעות קוקטייל של מספר תרופות אשר תפקידן לפגוע בתהליך ההתפתחות של הנגיף. הנטילה היא אחת ליום או שילוב של כדורים, זהו טיפול המותאם אישית לאדם ולמצבו. מטרת הטיפול להוריד את העומס הנגיפי בדם מה שמעלה את מספר תאי ה- CD4. מעבר לכך מתבצע מעקב במרפאת HIV לניטור מדדים שונים כולל נושא של רפואה מונעת לחולי איידס הכוללת בין היתר חיסונים, בדיקות פאפ וכדומה. הטיפול מיועד להאריך חיים ולמנוע את התרבות הנגיף בגוף אך נכון להיום לא נמצא טיפול אשר מנטרל לחלוטין את הנגיף וחולה איידס צריך לקחת תרופות לאורך כל חייו מה שהופך אותו להיות מחלה כרונית עמה חיים, כל המעקב והטיפול מתבצעים במכון ייעודי לחולי איידס.
מהו מכון שיקום לחולי איידס? ומה הוא מציע לחולים?
קיימים מכונים שונים הנמצאים בבתי חולים ברחב הארץ אשר נותנים מענה לחולי איידס ולצרכים המיוחדים שלהם כמו למשל שירותים של רפואת שיניים לטיפול בנשאים של נגיף האיידס. בנוסף מכונים אלו עוסקים בין היתר בביצוע מחקרים בנוגע למחלה בניסיון למצוא פתרונות נוספים לאותם נשאים. במכון שיקום יש צוות מקצועי הכולל רופא המלווה את המטופל לאורך כל השנים, רופא שיודע מה המצב הפיסי והנפשי של החולה ועוקב אחר המצב לאורך כל הזמן ויודע לתת מענה בהתאם. מכון השיקום מלווה את המטופל לאורך כל החיים ואליו יגיע המטופל אחת למספר חודשים למעקב.
אולי יעניין אותך גם: