פנאומוקוק זיהום פולשני הינו זיהום שנוצר על ידי סוג של חיידק סטרפטוקוקוס. הזיהום הפולשני, בלעז נקרא Pneumococcal invasive infection, עשוי להתפתח בעת מעבר החיידק לאזורים שונים בגוף. הוא יכול להתיישב בתוך אתרים כדוגמת הנוזל על עמוד השדרה או נוזלים המצויים בתוך מפרקים. איך מטפלים ואיך נשמרים, כל זה במאמר הנוכחי.
פנאומוקוק כתוצאה מסיבוך של דלקת ראות
פנאומוקוק כזיהום פולשני עשוי לשגשג כתוצאה של דלקת ריאות בחולה. יחד עם זאת, זה לא הכרחי. כלומר, ניתן לזהות חולים אשר סובלים מפגיעתו של החיידק הזה עם או בלי קשר לדלקת ריאות. בין ההשפעות המזיקות של הזיהום יכולות להתרחש דלקות באזורים שונים בגוף. בין היתר, למשל דלקת במפרקים, דלקת בבלוטות ואפילו דלקת בקרום המוח.
איזו אוכלוסייה נמצאת בסיכון מוגבר ללקות ב-Pneumococcal?
הזיהום הפולשני בהחלט מקושר עם גורמי סיכון שונים. בדרך כלל, נצפות מעין מגיפות, אשר יוצרות הדבקה בקרב אוכלוסייה מגוונת. אך ככלל, אנשים בעלי מערכת חיסונית חזקה פחות חשופים יותר. במיוחד, מקרי ההידבקות נפוצים אצל ילדים קטנים (מערכת חיסונית לא מספיק מפותחת), בקרב חולים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת (למשל בקרב חולי סרטן) וכן בקרב קשישים. הערכות מדברות על כך כי בקרב קשישים, חולי סוכרת, תינוקות וילדים שלא חוסנו, שכיחות המחלה הינה פי 10 לעומת קבוצת הגיל של אנשים בריאים, בני 18 ואילך.
עד כמה החיסון נגד פנאומוקוק נחשב יעיל?
מתוך הניסיון בעולם, כמו גם בישראל, השפעת החיסון טובה מאוד. במיוחד מוגרה המחלה בצורה יפה כאשר הונהגה שגרת חיסונים בגיל הילדות המוקדמת. נמצא כי לחיסון בגיל הילדות השפעה גם על קבוצות אוכלוסייה אחרות. כלומר, במדינות שבהן מחוסנים הילדים, גם שיעורי המחלה בקרב קשישים וחולים יורדת. עם זאת, חשוב לציין כי מכיוון שסוג החיידק עובר מוטציות שונות, עדיין החיסון לא מקנה הגנה מושלמת. מעת לעת יש צורך לעדכן את מתן החיסונים לפי זני החיידקים.
האם חיידק ה-Pneumococcal מסוכן יותר מוירוס?
ברפואה ידועים הרבה מאוד גורמים לדלקת בריאות. לא כל החולים נדבקו דווקא בפנאומוקוק. דלקת ריאות יכולה להיות גם תוצאה של מחלות ויראליות. אך דווקא החיידק מביא להתפרצות המחלה במובנה הקשה והמסוכן יותר. החיידק מסוגל לנדוד דרך מחזור הדם או הנוזל שמצוי בעמוד השדרה. תוצאות לוואי של המחלה עלולות להיות קשות ולצמיתות. בין היתר יכולה להתרחש פגיעה באוזניים או אובדן ראיה. אפשרית פגיעה בלב, פגיעה בדרכי האוויר, שיתוק ואף מוות.
הבעיה – חיידק הפנאומוקוק נעשה עמיד עם הזמן
מומחים מודאגים מכך כי למרות שלעת עתה טיפול באנטיביוטיקה עדיין מראה תוצאות טובות, הרי שהחיידק מתפתח. הוא מצליח "ללמוד" להתמודד והופך לעמיד לאנטיביוטיקה באופן מיוחד. בשל כך, עולה החשיבות של החיסון, שמספק בדרך כלל הגנה גם לחיידקים שעברו שינוי מסוים (מוטציה). החיסון הנוכחי מספק הגנה טובה מאוד ליותר מאשר 20 זנים. לחולים במחלות כרוניות או קשישים, מומלץ להיוועץ עם הרופא בדבר קבלת החיסון.
יותר מחוסנים, פחות חולים?
בזכות שגרת החיסונים, נמצא כי פחתו מאוד אירועי דלקת ריאות ודלקת קרום המוח. גם מקרי האשפוזים כתוצאה מהזיהום הפולשני ירדו מאוד וכן נרשמה ירידה בשיעור התמותה מסיבוכי המחלה. נדגיש שההשפעה נרשמה בארץ ובעולם, גם בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות כמו קשישים, כתוצאה מהחיסון הנפוץ, בילדים.
הדבקה ותוקף החיסון
המחלה איננה עוברת באוויר, אך היא מדבקת למשל בעת שימוש בכלים משותפים. לכן, לא מומלץ לשתות מבקבוקים משותפים. כמו כן, מכיוון שיעילות החיסון איננה לצמיתות, גם מי שקיבל את החיסון בילדות עשוי להזדקק למנה נוספת בגילאים יותר מבוגרים.