הבוטוליזם היא הרעלה קשה ונדירה מאד, הנגרמת, ומכאן גם שמה של ההרעלה, על ידי הטוקסין בוטולינום, רעלן אותו מייצר החיידק המכונה Clostridium Botulinum. הבוטוליזם נחשב לרעלן המסוכן ביותר בטבע וגם החזק מכולם.
כמות מזערית ממנו (ואפילו גרם אחד בלבד!) יכולה להרוג המוני אנשים. הוא מוביל לשיבוש משמעותי במערכת העצבים עד לכדי שיתוק נשימתי ושיתוק של שרירי השלד ובשלביו המתקדמים למוות.
סוגים שונים של בוטוליזם
ישנם 3 סוגי בוטוליזם: הסוג הראשון הוא זה המועבר במזון. מזון המכיל את הרעלן גורם להרעלה קשה ובהמשך לשורה של תסמינים חמורים ואף גם למוות, לעיתים. הסוג השני הוא זה המועבר על ידי חדירתו של הרעלן ישירות אל הגוף דרך פצע נגוע. הסוג השלישי הוא בוטוליזם של תינוקות, המקושר בימינו לאכילת דבש.
סוג זה נגרם על ידי צריכה של נבגי חיידקים, המגיעים אל המעיים ומשחררים בהם את הרעלן עצמו. כל אחד מסוגי בוטוליזם אלה עשוי להיות קטלני מאד וההדבקות בו נחשבת כמצב חירום. במקרים בהם מתגלה הרעלן במוצרי מזון שונים הדבר מחייב טיפול מהיר מאד לאור התפשטותו המהירה (במקרה כזה אנשים רבים מאד עשויים להידבק, ובתוך פרק זמן קצר, מאותו מקור מזוהם). הדבר עשוי להופיע בפחיות שימורים, המיוצרות בייצור תעשייתי (ב – 10 אחוז מהמקרים) או בהכנה ביתית של שימורים (ב – 90 אחוז מהמקרים!).
מהם תסמיני בוטוליזם?
הפגיעה ברעלן המסוכן גורמת לשורה ארוכה של תסמינים, ובסופו של דבר גם להפסקת פעולות השרירים. מסיבה זו חשוב לפנות לטיפול רפואי מידי בהקדם ולקבל מענה מהיר. עם התפשטותו של הרעלן בגוף נפגעות יותר ויותר מערכות ושרירי הגוף הופכים לחלשים יותר. בדרך כלל תופיע בחילה קשה ולעיתים יהיו נלוות לה גם הקאות. תסמינים נוספים במקרים כאלה עשויים להיות גם קושי בדיבור, קושי בבליעה, ראייה מטושטשת, תחושת כובד בעפעפיים וקשיים נשימתיים.
איך לטפל בהרעלת בוטוליזם?
במידה ואכן קיים חשד להרעלה כזו, יבצע הרופא המטפל, כחלק מההליך האבחנתי, בדיקת דם ובדיקת צואה כדי לבדוק האם הרעלן קיים בגופו של החולה. במקרים בהם זוהה הרעלן, יועבר החולה לאשפוז מידי בבית החולים לצורך קבלת טיפול. הטיפול המוצע לרוב יהיה תמיכה נשימתית ומתן אנטי רעלן.
ככל שכמות הרעלן שנצרכה גבוהה יותר, התסמינים חמורים יותר. ככל שהם מופיעים בשלבים מוקדמים, כך הסבירות שהמחלה תהיה קשה יותר, גבוהה. בעבר אחוזי התמותה מהמחלה היו גבוהים מאד ונעו בין 30 ל – 65 אחוזים. זאת, לעומת מדינות אירופאיות, שבהן עמדו האחוזים על פחות מ – 10 לאור מתן טיפול יעיל יותר. במידה ולא ניתן טיפול, ימות החולה בתוך כעשרה ימים בשל הפסקת נשימה ותפקודם של שרירי הלב.
כיצד מונעים הרעלת בוטוליזם?
ישנן לא מעט דרכים, העשויות לעזור במניעת ההדבקות ברעלן המסוכן. הנה כמה מהן: איסור חמור על אכילת דבש כשמדובר בתינוקות מתחת לגיל שנה, אפיית תפוחי אדמה בנייר כסף (טמפרטורות גבוהות הורסות את הרעלן), הימנעות מאכילת מזון מקולקל, הימנעות מפתיחת פחיות שימורים נפוחות וצריכת המזון שבהן, הקפדה על היגיינה תקינה בכל הקשור לשימורי המזון (שמירתם במקומות נאותים), פנייה מהירה לקבלת טיפול רפואי במידה וישנם פצעים הנראים נגועים (במוגלה, באדמומיות ועוד) וגם הימנעות מצריכת סמים.