מחלות זאונוטיות, מחלות הנגרמות לבני האדם על ידי בעלי חיים, מוגדרות כמחלות זיהומיות, שבחלקן יכולות לגרום לנזק של ממש. חלק ממחלות אלו נחשבות לשכיחות מאד, כאלו שניתן לטפל בהן לרוב בקלות יחסית, וחלק נחשבות לנדירות יותר. שמירה על כללי ההיגיינה והקפדה על טיפול שוטף בבעל החיים יחד עם השגחה וטרינרית יכולים למנוע את ההדבקה ואת התפשטותה בקרב בני האדם.
מה הרקע למחלות הזואנוטיות
מרבית המחלות הזואונוטיות שבחיות המחמד אינן נחשבות למחלות מסוכנות, ובמיוחד עבור בני האדם. ניתן למנוע אותן, כאמור, על ידי הקפדה על כללי היגיינה בסיסיים, כמו למשל, נטילת ידיים לאחר שמשחקים עם בעל החיים, מניעת המגע בין בעל החיים עצמו לבין משטחי הכנת האוכל או שולחן האוכל עצמו ועוד, וכן גם בדיקות וטרינריות באופן שוטף. יחד עם זאת, ישנן מחלות הנחשבות למסכנות מאד, מחלות שכדאי להימנע מההדבקה בהן.
כיצד נדבקים במחלה
ממחלות אלו ניתן להדבק במספר דרכים. מגע עם המצע שבו שוהה באופן קבוע בעל החיים החולה היא אחת הדרכים, מגע עם השתן או עם הצואה שלו, מגע עם הרוק, הדם או החלב היא גם אפשרות וגם פגיעה ישירה שלו בבן האדם, כמו למשל נשיכה.
תסמינים וסיבוכים
התסמינים משתנים בהתאם לסוג המחלה. הכלבת, למשל, היא אחת המחלות הזאונוטיות המוכרות לנו כיום, מחלה מסוכנת מאד הן לבעל החיים עצמו והן לאדם, במידה וזה נדבק בה. מדובר במחלה נגיפית עם אחוזי תמותה הקרובים למאה אחוז. נדירות מאד המדינות הנקיות לחלוטין מהמחלה והיא קיימת בכל מקום, כמעט, בעולם. בישראל, לדוגמא, מרבית הנשאים שלה הם שועלים.
המחלה מועברת מהם על ידי נשיכת בעל חיים אחר, לרוב כלבים. הנגיף נישא בבלוטות הרוק ולאחר הנשיכה מועבר לבעל החיים. לאחר שחדר אליו הוא נודד אל המוח דרך מערכת העצבים ומשם מגיע אל בלוטות הרוק. בעל החיים הנגוע בכלבת יפגין בשלבים הראשונים רצון להתבודדות, ירידה בתיאבון ולאחר מכן התנהגות תוקפנית מאד וחסרת פחד. בשלבים המתקדמים יותר יופיעו עוויתות וגם שיתוק ובשלב האחרון מוות לאור שיתוק כללי.
מחלה נוספת העשויה גם היא לעבור לבני אדם היא הטוקסופלזמוסיס. המחלה נחשבת לכזו בעלת תפוצה כלל עולמית והיא נגרמת על ידי טפיל בשם פרוטוזואה. הטפיל מועבר בצואת החתולים וגם בבשר נע והחתולים הם בעל החיים היחיד שבו הוא מסוגל לשלים את מחזור החיים המלא שלו.
החתול הנגוע מפריש את ביצי הטפיל במשך תקופה של שבוע עד שבועיים לאחר שנדבר ולרוב נדבק בו כתוצאה מאכילת בשר נא, הנגוע בו. מדובר במחלה העשויה לפגוע בעוברי נשים הרות ולכן חשוב מאד לנשים כאלו לנקוט בזהירות רבה כשהן מטפלות בצואת חתולים, ובמיוחד כשמדובר בשליש הראשון לתקופת ההיריון. הסימנים, לאחר ההדבקה, יכולים להיות קלים ולעיתים לא יופיעו כלל.
פסטרלוזיס היא מחלת זאונוטית נוספת. מדובר בחיידק, המצוי במערכת נשימתם של בעלי חיים שונים, כמו חתולים, כלבים, ארנבות, ציפורים, חזירים, נברנים וגם עכברים. מרבית הנושאים אותו הם כלבים וחתולים, אולם אלה משמשים כנשאים בלבד והם אינם חולים במחלה עצמה. המחלה מועברת לבני האדם על ידי נשיכה או שריטה. אצל בני אדם נגועים יופיעו תסמינים שונים כמו דלקת ראות או הרעלת דם. אצל ארנבונים, לעומת זאת, שנדבקו במחלה, יופיעו דלקת באוזן התיכונה וגם דלקת כרונית במערכת הנשימה.